De tijden van een bord zielige risotto als enige optie voor de herbivoor zijn al enige tijd verstreken, gelukkig. Soms zie je door de vele vega eettentjes het bos niet eens meer. Wij bieden deze top tien als oplossing.
Bij Morris en Bella begint alles met groenten, ze laten de rest van de keus over aan de klant. Je kunt ervoor kiezen om vis of vlees toe te voegen als supplement, maar al hun gerechten zijn in hun basis plant based. Groente krijgt daardoor de aandacht die het verdient bij het voorbereiden. Hierdoor krijg je een heerlijk bord met een volledig gerecht, of je nou voor de vegetarische optie gaat of niet.
Nova Zemblastraat 586
Chef Simo van Meneer de Wit Heeft Honger leerde al jong koken van zijn Marokkaanse oma. De keuken van zijn restaurant is dan ook gebaseerd op het eten dat oma’s en moeders op tafel zetten rondom de Middellandse Zee. Het eten hier is niet uitsluitend vegetarisch, maar er zijn net zo veel gerechten zonder vlees als met en allemaal hebben ze iets bijzonders.
Witte de Withstraat 10
Choux is een zogenaamd ‘vegetable forward’ restaurant, oftewel: groenten staan voorop. Dat is duidelijk te merken aan het regelmatig wisselende, maar overmatig vegetarische menu. Niet alleen zijn deze, vaak experimentele, gerechten lekker en gezond, ze zijn ook nog eens prachtig om naar te kijken. Het eten wordt ondersteund door een ruime wijnkaart, waar genoeg bijzondere wijnen tussen staan. Genoeg redenen om even langs te gaan.
De Ruyterkade 128
Bij Spirit maken ze niet alleen eten wat goed is voor jou, maar ook voor dier, milieu en economie. Vier dubbel zo fijn dus. Ze maken alle gerechten dagelijks zelf met 100% vegetarische en biologische ingrediënten horend bij het seizoen. Ook mensen die suiker proberen te minderen voor een gezondere levensstijl zijn hier welkom, ze maken gebruik van natuurlijk zoetmakers zoals ahornsiroop. De filosofie: eten wordt lekkerder als het ook goed is voor jou en je omgeving.
Czaar Peterstraat 2a
Benji’s is een stadsjungle waar je niet alleen lekker kunt eten, maar waar het oog ook wat krijgt: het interieur is geïnspireerd door de Balinese jungle. Ontsnap even in deze groene oase en schuif aan voor een voedzame vegetarische brunch waar je de rest van de dag weer op door kunt teren. Er staan een á twee gerechten op de kaart met vlees of waar je vlees aan kan toevoegen, voor je carnivoor vrienden, maar de nadruk ligt op vegetarische gerechten.
Wibautstraat 196
Mana Mana bewijst ook dat vegetarisch niet saai hoeft te zijn. Vegetariërs met een voorliefde voor het Midden-Oosten, en dan met name Israel, komen hier aan hun trekken. Het eten wordt hier op bestelling versbereid, maar de ingrediënten komen uit de lokale omgeving. Het restaurant zelf is piepklein, maar dat draagt weer bij aan de charme en sfeer. Mocht je hierheen willen met een vleeseter, staan er ook nog een klein aantal vleesgerechten op de kaart. Zijn de rollen ook een keer omgedraaid.
Eerste Jan Steenstraat 85
Dit restaurant heeft klassieke vegetarische gerechten op de menukaart staan, maar ook meer experimentele gerechten voor de waaghalzen onder ons. Denk aan een kroket met andijvie en mandarijn, of hun dessert met walnotenroomijs en gebakken appel. De chef haalt zijn inspiratie van over de hele culinaire wereld. Bijna alles, inclusief wijn, bier en frisdrank, is hier biologisch. Het grootste bewijs voor de kwaliteit is dat de Waaghals al bestaat sinds 1981.
Frans Halsstraat 29
Alleen al de locatie is een reden om naar Café de Ceuvel te gaan. De voormalige scheepswerf, die nu de Ceuvel wordt genoemd, is door een groep architecten omgebouwd tot duurzame hotspot, waar Café de Ceuvel onderdeel van is. De missie van het café is dat alles wat je op je bord krijgt, de wereld een beetje beter maakt, dus zonder vlees maar wel lekker, gezond en betaalbaar. Daar komen creatieve gerechten uit, zoals bitterballen van paddenstoel en muffins gemaakt van kikkererwten. Ambitieus, maar ook zeker de moeite waard om te proberen.
Korte Papaverweg 2 t/m 6
Als je naar één van de restaurants in de lijst gaat, dan moet je zeker de Kas overwegen. Dit restaurant was een van de eerste farm-to-table restaurants ter wereld. De ingrediënten die voor je neus verschijnen, zijn waarschijnlijk dezelfde ochtend nog geteeld in de kas of tuin van het bedrijf. Verser kan niet. Vleesgerechten kun je hier zeker ook krijgen, maar groenten staan natuurlijk in de spotlight. Bovendien bevindt het restaurant zich in een metershoge kas en is het omgeven door een park, waardoor je even aan de stadsdrukte kunt ontsnappen.
Kamerlingh Onneslaan 3
The Meets hanteert de 20/80 regel: 20% dierlijke producten, 80% plantaardige producten. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het 100% lekker is. De ingrediënten zijn voornamelijk biologisch en lokaal en zonder onnodige toevoegingen. Ze hebben een breed assortiment, van salades tot burgers en van het zien van de kleurrijke gerechten alleen al ga je spontaan watertanden.
Cornelis Troostplein 3 / Sumatrastaat 28-30